Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   O femeie şi 6 bărbaţi…

O femeie şi 6 bărbaţi vor să fie preşedinţii R. Moldova

7 persoane şi-au manifestat dorinţa de a candida la funcţia de preşedinte al R. Moldova la alegerile care sunt programate pentru 16 decembrie. 80% din cei care doresc să ajungă în fotoliul de preşedinte sunt cei care şi-au anunţat şi data trecută intenţia de a candida. În premieră, însă, şi o femeie doreşte să se înscrie în cursa prezidenţială.

Interesant este faptul că membrii Comisiei medicalepentru examinarea candidaţilor la preşedinţie susţin că nu au examinat încă nici un candidat, pentru că aceasta comisie încă nu este funcţională. Tudor Deliu, preşedintele Comisiei speciale privind alegerea preşedintelui ţării spune însă că există deja un ordin al Ministerului Sănătăţii şi că această comisie ar trebui să funcţioneze. Ordinul a fost semnat de către conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) marţi, 6 decembrie. Prin acel ordin, s-a decis păstrarea aceloraşi membri care au făcut parte şi din cadrul primei comisii medicale create pentru examinarea candidaţilor la funcţia de preşedinte.

7 doritori, printre ei şi o femeie

Până acum (miercuri, 7 decembrie – n.r.) nu s-a înscris nicio persoană pentru a candida la funcţia de preşedinte al R. Moldova. Pentru a fi înscrisă, o atare persoană trebuie să prezinte toate actele necesare, inclusiv semnătura a cel puţin 15 deputaţi”, a declarat pentru ZdG, Tudor Deliu. „Din ziua când a început să activeze comisia şi până astăzi, au solicitat pachetul de acte pe care trebuie să-l completeze pentru a fi înscrise în cursă 7 persoane. Marţi, m-a telefonat unul din consilierii d-nului Lupu, şi m-a rugat să confirm care este instituţia abilitată unde se poate de trecut controlul medical şi unde se poate de obţinut certificatul medical. Nu ştim cine-s cele 7 persoane care vor să participe la alegeri, pentru că noi nu le-am înregistrat, doar le-am dat actele pe care trebuie să le completeze. Una vreau să vă zic, că aceste persoane sunt, în proporţie de 80 % aceleaşi ca şi data trecută. Marţi a fost în premieră o doamnă care s-a interesat. Nu este cunoscută opiniei publice, dacă era Laguta, vă spuneam”, a precizat Deliu.

Acesta afirmă că regulamentul şi actele necesare care trebuiesc completate pentru a candida la funcţia de preşedinte al R. Moldova sunt disponibile şi pe site-ul Parlamentului R. Moldova. Le spunem celor care se adresează la comisie că dacă aspiră la funcţia de preşedinte, trebuie să cunoască computerul măcar”, afirmă Deliu.

Control medical gratuit pentru doritori

Comisia medicală, pe care trebuie să o treacă candidaţii este gratis”, a mai precizat acesta. Astfel, se crează premise pentru ca orice persoană din R. Moldova, care a împlinit vârsta de 40 de ani, să poată trece un control medical la cei mai buni medici din ţară, fără a plăti nici un leu. „În prima şedinţa a comisiei pe care o conduc, s-a discutat această problemă. S-a pus în discuţie faptul că o persoană să poată trece controlul medical doar după ce obţine semnătura a 15 deputaţi, pentru a evita o asemenea situaţie. Cred că aşa era logic, dar, ca să nu încălcăm dreptul cetăţenilor, nu a fost adoptată o aşa hotărâre. La prima tentativă, comisia a depistat mai multe persoane simple care aveau probleme de sănătate”, a completat Deliu.

Sergiu Ungureanu, preşedintele Comisiei medicale pentru examinarea candidaţilor la preşedinţie a declarat pentru ZdG că încă niciun doritor de a candida la funcţia de preşedinte al ţării nu a trecut comisia medicală, asta pentru că aceasta încă nu funcţionează.„Încă nu există un ordin al ministerului Sănătăţii în acest sens”, ne-a spus laconic Sergiu Ungureanu.

Despre existenţa unui asemenea ordin nu era informat nici Mihai Oprea, directorul general al Dispensarului Republican de Narcologie, şi el membru al Comisiei. Acesta ne-a spus că cei 8 medici nu primesc nici un leu pentru examinarea candidaţilor la funcţia de preşedinte.

Nu este o mare problemă faptul că membrii comisiei medicale încă nu sunt la curent cu ordinul MS. Să dea domnul să avem pe cine alege”, a conchis Deliu.

V.M.